Subject: Hier is meteen je eerste NLP-principe, Friend!


Hartelijk welkom bij de cursus NLP-principes in de praktijk!

BesteFriend,

Je krijgt de komende tijd iedere week een NLP-principe in je mailbox. Met daarbij een suggestie over wat je in je eigen dagelijks leven met dat principe kunt doen. We hebben het dan over de algemene uitgangspunten van NLP. Dat zijn ideeën die geformuleerd zijn om NLP-ers te helpen om hun werk met andere mensen goed te laten verlopen. Maar in de loop van de jaren bleek, dat je meer met die principes kunt. Vaak word je ook zelf als persoon sterker, gevoeliger en effectiever wanneer je ze toepast in je eigen leven. En in organisaties zorgen ze voor een betere samenwerking. Als wij een NLP-training geven in een organisatie, zijn vaak de principes die uiteindelijk het meeste impact hebben.


We beginnen deze week met de stelling: 'De kaart is niet het gebied'. Je maakt als mens in gedachten een model van de wereld. Dat doe je overigens voor 99% onbewust. Dat wereldbeeld is gebaseerd op dingen die je hebt meegemaakt. Het is een samenhangend geheel van overtuigingen over hoe de wereld in elkaar zit, wat er mogelijk is, wat goed en slecht is, wie je bent, en nog duizend dingen meer. Die overtuigingen over de wereld zijn geen feiten. Het zijn conclusies, een soort samenvattingen van wat je hebt gehoord, gezien en gevoeld. Bij elkaar vormen die conclusies een plattegrond van het leven zoals jij dat ziet.

Met welke kaart kun je het beste navigeren?
Waar het deze week over gaat, is dat er altijd verschil is tussen de plattegrond en het gebied zelf (vandaar de stelling: 'De kaart is niet het gebied'
. Je kunt verschillende kaarten maken van hetzelfde gebied. Het gaat er niet om welke kaart 'waar' is. Kijk maar naar de grote Bosatlas: alle kaarten zijn verschillend en allemaal zijn ze waar. De ene kaart geeft de landsgrenzen aan, de andere de hoogteverschillen een derde de bevolkingsdichtheid. Ze kloppen allemaal, maar ze laten een andere aspect van de werkelijkheid zien. Waar het om gaat is: met welke kaart kom je het verst? Welke kaart werkt het beste voor een bepaald doel? Het gaat er om met welke kaart je het beste kunt navigeren.

Een plattegrond laat dingen weg. Neem bijvoorbeeld een kaart van de metrolijnen in Londen. Die kaart is nuttig, juist doordat er alleen metrolijnen en stations op staan. Al het andere is weggelaten. Als ook iedere winkel, iedere stoep en iedere boom er op zouden staan, dan had je er weinig aan. Tegelijkertijd is dat ook de beperking van iedere plattegrond: er is zoveel dat er niet op staat.

Londen als een soort spaghetti
Stel, je bent een buitenaards wezen en je weet helemaal niets van Londen. En je hebt alleen die metrokaart. Dan stel je je Londen voor als een soort spaghetti van platte, gekleurde lijnen met hier en daar een ronde schijf. Je komt niet eens op het idee dat je in Londen ook kunt eten of zwemmen, of duizend andere dingen die niet op die kaart staan. In zekere zin zijn wij allemaal van dat soort buitenaardse wezens. We worden op onze reis door het bestaan gesteund, maar ook beperkt door onze kaart van de wereld. Een plattegrond is een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant geeft hij ons de mogelijkheid om door het leven te navigeren. Aan de andere kant verbergt hij ook mogelijkheden.

Ruimer denken
Hier is mijn suggestie. Als je lekker bezig bent, vraag je dan eens af: wat denk ik nu over mezelf, over wat er mogelijk is, over hoe de mensen zijn en over hoe het leven in elkaar zit? En hoe zou ik dat vaker kunnen denken?

Maar ook als je vastloopt kun je je afvragen: waar ga ik nu automatisch van uit? Over wat voor iemand ik ben, over wat er kan en wat er niet kan, over hoe de mensen zijn of over hoe het leven in elkaar zit? En weet ik dat zeker? Wat heb ik eigenlijk meegemaakt waardoor ik dat ben gaan denken? Zou ik er ook anders tegenaan kunnen kijken? Anders gezegd: richt je aandacht deze week eens wat vaker op je kaart van de wereld en hoe die jou helpt of hindert.

Veel succes!
Tot volgende week.


Jaap Hollander
LikeTwitterPinterestGooglePlusLinkedInForward
Staringstraat 1, 6511PC, Nijmegen, Netherlands
You may unsubscribe or change your contact details at any time.